Rapar

Rapar live luisteren

Rapar staat voor Radio Paramaribo. Al vele jaren is dit station een begrip in Suriname. Met name onder de Hindoestaanse bevolking. In 2007 werd het vijtig jaren bestaan groots gevierd. De zender probeert een evenwicht te creëren tussen de moderne muziek en de muziek van vroeger. Dit zorgt ervoor dat zowel jongeren en ouderen dagelijks met plezier naar Rapar luisteren. Wilfred Lionarons heeft de radio zender in 1957 opgericht. Hij is de persoon die de Surinaamse bevolking bij de zender wilde betrekken. Daarom kwam hij op het idee om de luisteraar verzoekplaten te laten aanvragen. Deze manier van radio maken wordt momenteel nog steeds toegepast binnen de Surinaamse zender. Onlangs heeft de zender een aantal conflicten gehad met de Stichting Auteursrechten Suriname. Sasur had beslag gelegd op de tegoeden en de bezittingen van de Surinaamse zender. Dit is inmiddels opgelost, doordat Rapar een licentie overeenkomst heeft gesloten. Dit is niet officieel erkend.

Radio Paramaribo

Rapar is een afkorting van Radio Paramaribo. Door de twee woorden samen te voegen is de naam van de radiozender tot stand gekomen. Het verwijst naar de hoofdstad van Suriname. Rapar is een dorp in India, maar de zender is niet vernoemd naar dit dorp.

Digitaal DBC

Onlangs kwam Rapar postief in het Surinaamse nieuws. De televisiezender van Rapar Broadcasting Network doet namelijk mee aan een pilot. De pilot betreft het uitzenden digitale televisie in Suriname. DBC doet samen met een andere zender van Telesur mee aan dit revolutionair project. Nog geen andere zenders bieden digitale uitzendingen in Suriname aan. Het resultaat van de pilot moet nog blijken. De resultaten zullen wel bepalen wat de vervolgstappen zullen worden van de digitale uitzendingen. Na de pilot zullen er in ieder geval vergunningen worden toegekent aan ATV en DBC. Er zit wel een groot verschil tussen de systemen die beide partijen aanbieden. De tv zender van Rapar Broadcasting Network maakt gebruik van het Europese systeem. 

SASUR

Rapar heeft meegedaan in de strijd tegen de praktijken van Sasur. Dat deed de radiozender echter niet alleen. De Vereniging Radio en Televisie bedrijven in Suriname stond achter de zender. De media bedrijven hebben hun krachten gebundeld nadat Sasur een aantal zenders, waaronder Rapar, in het harnas had gejaagd. Dit resulteerde in een collectieve actie tegen Sasur. De VRTS was van mening dat Sasur de media branche aantastte en ontwikkelingen binnen de branche belemmerde. Sasur had enkel negatieve effecten op de Surinaamse entertainment wereld, aldus de VRTS.
De samenwerking tussen de mediabedrijven en de VRTS heeft zeker baat gehad. De rechter heeft halverwege 2014 de uitvoeringsbeschikking van Sasur ingetrokken. Sasur ging in hoger beroep, maar dat heeft geen invloed gehad op de eerdere uitspraak van de rechter.

Radio Brasa

Luister naar de online Live stream van Radio Brasa

Luister naar Radio Brasa en vergeet de winter, want deze zender brengt de zomer bij u thuis. Deze zender verbindt de Caribische landen met Nederland. Radio Brasa is een radiozender die zich focust op muziekstijlen die je op de gebruikelijke Nederlandse radiozenders niet hoort. De muziekstijlen focussen zich met name op Caribische muziek en op black music. Van reggae tot Zuid-Amerikaanse salsa en bachata. Dit maakt Radio Brasa uniek. De zender probeert de luisteraars mee op reis te nemen naar het Caribisch gebied. De Caribische hits worden regelmatig afgewisseld met hedendaagse popmuziek. Zo hoor je op het ene moment een hit van Alicia Keys dat vervolgens wordt opgevolgd door een plaat van Kenny B. Radio Brasa heeft momenteel nog geen frequentie in de ether. Momenteel is het nog puur een internet radiozender die 7 dagen per week online te beluisteren is. Tijdens de uitzendingen is er regelmatig contact met de luisteraars. Op deze manier ontstaat er interactie met de luisteraars. Deze zijn overigens verspreid over de hele wereld. De luisteraars zijn woonachtig in Nederland, maar ook in de Zuid-Amerikaanse landen Suriname, Curacao en het eiland Sint Maarten. Radio Brasa is gevestigd in Rotterdam aan de Westzeedijk 80B.  Op dit adres is de studio en de redactie gevestigd. Voorheen was deze zender gevestigd op een ander adres.

Radio Brasa gemist

Heeft u uw favoriete programma gemist? Dan kunt u via de website van Radio Brasa uw gemiste programma terug beluisteren. Het enige wat u hoeft te doen is de website te bezoeken en op gemist te klikken. Vervolgens kunt u het moment waarop uw favoriete radioprogramma uitgezonden wordt aanklikken. Als u dan op Play klikt kunt u luisteren naar het gemiste programma. Mocht u niet meer weten wanneer uw gemiste programma is uitgezonden? Dan kunt u gebruik maken van de filter functie. U kunt dat filteren op programma. Klik hier om naar de programma gemist pagina te gaan. 

Radio Brasa Facebook

Naast een eigen website heeft Radio Brasa ook een Facebook pagina. Meer dan 3 duizend luisteraars hebben de Facebookpagina geliked. Middels de Facebookpagina is het voor de luisteraars mogelijk om berichten te versturen naar de studio. Op deze manier kunnen luisteraars in contact komen met de redactie. Op de Facebook pagina plaatst de redactie foto’s en filmpjes vanuit onder andere uit de studio. Klik hier om de Facebook pagina van Radio Brasa te bezoeken.