ABC Radio

Start radio ABC Radio
Stop ABC Radio
Reload ABC Radio   Kenmerken van ABC Radio
 • locatie
 • Suriname 
 • muziek
 • Hit Radio Mix Pop Rap Reggae Salsa 
 • taal
 • Engels Nederlands 
 • broadcast
 • FM Online 

radio abc

Radio ABC Suriname

Radio ABC… The Love Station

Radio ABC staat voor Ampie’s Broadcasting Network. Sinds de oprichting (6 december 1975) heeft Radio ABC een prominente plaats ingenomen in de Surinaamse radio wereld. Andre Kamperveen is de oprichter van radio ABC. Zijn programmering in de jaren zeventig heeft gezorgd voor progressie van de live radio in Suriname. Kamperveen heeft een sterk team gevormd met als doel om de kwaliteit van de radio in Suriname te verbeteren. Op Radio ABC hoort u nieuws, actualiteiten en uiteraard veel Surinaamse muziek. Momenteel is Radio ABC nog steeds een sterk beluisterd radio station. De geschiedenis van de radiozender heeft een dramatisch tintje. Lees verder meer te weten te komen over de geschiedenis.

ABC Radio is gevestigd aan de Maystraat 57 te Paramaribo. Telefonisch is de radiozender te bereiken op het nummer 464555.

Headlines

Elke dag zendt deze radiozender zes keren het nieuws uit (ABC Headlines). De nieuwsuitzendingen bespreken de actualiteiten uit Suriname, Nederland en het overig buitenlands nieuws. Sport speelt ook een belangrijke rol op deze zender. Op de radiozender is er een sportprogramma die de ontwikkelingen in de sport bespreekt. Het programma heet Triple S. Maandag tot en met vrijdag is het sportprogramma te horen na de ABC headlines. Ook wordt er aandacht besteedt aan resultaten en uitslagen van voetbalwedstrijden en competities.

Programma’s ABC Suriname

Dagelijks luisteren velen mensen naar het programma aanbod van ABC radio. Hieronder vindt u het overzicht van de radio programma’s die op worden uitgezonden.

 • The morning club – Elke werkdag van 6.00 tot 8.00
 • The Good time oldies – Elke werkdag van 9.00 tot 10.00
 • Koosbanti Nanga Alesie (kouseband met vlees) – Dagelijks te horen vanaf 12.30
 • The quiet storm  – Luister na rustige liederen tussen 15.00 en 16.00
 • Memories – Wekelijks te horen op maandag vanaf 22.00 tot en met 00.00 uur
 • El son Caliente – elke dinsdag van 18.30 tot 20.00
 • Midweek special – Elke woensdag van 19.00 – 20.00
 • Ruilradio – Wekelijks te horen op donderdag van 11.00 tot 12.00
 • Reggae Fever – Reggae hits zijn elke vrijdag te horen van 21.00  tot 23.00

Decembermoorden, Andre Kamperveen

De oprichter van Ampies Broadcasting Network is een van de 15 slachtoffers van de decembermoorden. Op 8 december 1982 werden journalisten, ondernemers en juristen op gruwelijke wijze vermoord. Dit blijft een zwarte bladzijde in de Surinaamse geschiedenis. Andre Kamperveen, ook wel bekend als Ampie, werd 58 jaar. Op dat moment was Ampie ondernemer en voormalig minister van Jeugdzaken.  Sport en Cultuur. Voor zijn moord heeft Ampie Kamperveen zijn functie als minister opgegeven, omdat hij tegen de coup van president Bouterse was dat zich voltrok in 1980. De reden voor zijn moord is het vermoedelijke bedenken van een strategie tegen het militaire bewind van Desi Bouterse.

Dit vermoeden heeft grote gevolgen gehad voor Andre Kamperveen, zijn familie en zijn onderneming (ABC Radio). De militairen arresteerden de zakenman met grof geweld. Vervolgens werd hij zwaar mishandeld in fort Zeelandia waarna hij onder dwang een verklaring heeft moeten afleggen. In de verklaring bekend Ampie dat hij een couppoging zou doen samen met de overige arrestanten.

Ampie’s familie heeft de zeer geliefde Anre Kamperveen nooit meer mogen zien. Nadat hij zijn bekentenis heeft afegelegd is hij ter plekke vermoord te Fort Zeelandia. Zijn radiostation is in brand gestoken en verwoest. Vanaf dat moment staat Fort Zeelandia altijd in het teken van de decembermoorden. Het prachtige gebouw heeft sindsdien een nare bijsmaak.

De dag na de decembermoorden werd het verhaal verspreid dat de slachtoffers tijdens een vluchtpoging zijn vermoord. Er zijn achttien kogels gevonden in het lichaam van de heer Kamperveen. Lea Kamperveen, de weduwe, identificeert het lichaam van haar man in het mortuarium. Zij mag hierbij het lichaam niet aanraken. Enkel het hoofd was hierbij zichtbaar. Lea ontkracht de beschuldigingen haar man. Hij was enkel opgestapt als minister, maar haar man zou niet bezig zijn geweest met het plannen van een tegencoup.

Bekijk hier een documentaire over de slachtoffers van de decembermoorden.


Selecteer een radio genre:

Geef een reactie