Rapar live luisteren
Rapar staat voor Radio Paramaribo. Al vele jaren is dit station een begrip in Suriname. Met name onder de Hindoestaanse bevolking. In 2007 werd het vijtig jaren bestaan groots gevierd. De zender probeert een evenwicht te creëren tussen de moderne muziek en de muziek van vroeger. Dit zorgt ervoor dat zowel jongeren en ouderen dagelijks met plezier naar Rapar luisteren. Wilfred Lionarons heeft de radio zender in 1957 opgericht. Hij is de persoon die de Surinaamse bevolking bij de zender wilde betrekken. Daarom kwam hij op het idee om de luisteraar verzoekplaten te laten aanvragen. Deze manier van radio maken wordt momenteel nog steeds toegepast binnen de Surinaamse zender. Onlangs heeft de zender een aantal conflicten gehad met de Stichting Auteursrechten Suriname. Sasur had beslag gelegd op de tegoeden en de bezittingen van de Surinaamse zender. Dit is inmiddels opgelost, doordat Rapar een licentie overeenkomst heeft gesloten. Dit is niet officieel erkend.
Radio Paramaribo
Rapar is een afkorting van Radio Paramaribo. Door de twee woorden samen te voegen is de naam van de radiozender tot stand gekomen. Het verwijst naar de hoofdstad van Suriname. Rapar is een dorp in India, maar de zender is niet vernoemd naar dit dorp.
Digitaal DBC
Onlangs kwam Rapar postief in het Surinaamse nieuws. De televisiezender van Rapar Broadcasting Network doet namelijk mee aan een pilot. De pilot betreft het uitzenden digitale televisie in Suriname. DBC doet samen met een andere zender van Telesur mee aan dit revolutionair project. Nog geen andere zenders bieden digitale uitzendingen in Suriname aan. Het resultaat van de pilot moet nog blijken. De resultaten zullen wel bepalen wat de vervolgstappen zullen worden van de digitale uitzendingen. Na de pilot zullen er in ieder geval vergunningen worden toegekent aan ATV en DBC. Er zit wel een groot verschil tussen de systemen die beide partijen aanbieden. De tv zender van Rapar Broadcasting Network maakt gebruik van het Europese systeem.
SASUR
Rapar heeft meegedaan in de strijd tegen de praktijken van Sasur. Dat deed de radiozender echter niet alleen. De Vereniging Radio en Televisie bedrijven in Suriname stond achter de zender. De media bedrijven hebben hun krachten gebundeld nadat Sasur een aantal zenders, waaronder Rapar, in het harnas had gejaagd. Dit resulteerde in een collectieve actie tegen Sasur. De VRTS was van mening dat Sasur de media branche aantastte en ontwikkelingen binnen de branche belemmerde. Sasur had enkel negatieve effecten op de Surinaamse entertainment wereld, aldus de VRTS.
De samenwerking tussen de mediabedrijven en de VRTS heeft zeker baat gehad. De rechter heeft halverwege 2014 de uitvoeringsbeschikking van Sasur ingetrokken. Sasur ging in hoger beroep, maar dat heeft geen invloed gehad op de eerdere uitspraak van de rechter.