Radio Garuda

 

Stop Radio Garuda
Reload Radio Garuda

RTV Garuda

Sinds 1996 is Radio Garuda beschikbaar in de Surinaamse ether op 105.7 FM. De zender heeft een specifieke doelgroep binnen de Surinaamse gemeenschap. Het staat bekend bekend als de omroep voor de Javaanse gemeenschap in Suriname. Er wordt op RTV Garuda zowel Javaans als Nederlands gesproken. De liedjes die op de zender worden uitgezonden zijn vaak ook in het Javaans.

De oprichter van de zender heeft ervaring opgedaan bij het voormalige Telesur. Hierna is in februari van 1996 de zender live gegaan.  Het bereik van Radio Garuda is groot. Van Marowijne tot en met Nickerie is de zender te ontvangen. Dit zorgt voor een grote dekking in Suriname.

The First Jawa Broadcasting Corporation in Suriname

De frequentie van de zender is bewust gekozen door de oprichter. Er schuilt een symbolische betekenis achter. Frequentie 105.7 FM is een verwijzing naar de oprichting van Radio Garuda. Pas honderdvijf jaar en zeven maanden na de Javaanse Immigratie is de eerste Javaanse radiozender opgericht. Sinds 2006 is de Javaanse zender te beluisteren via internet. Hierdoor is het bereik nog groter dan dat het al was.. 

Naast de zender is er ook een TV zender onderdeel van Garuda. Vijf jaar na de oprichting van de zender heeft Garuda dit opgericht. Dat is te danken aan het vele succes van Garuda. Sinds 2001 kunt u elke dag genieten van Javaanse TV op de Surinaamse kabel.

Tradities Radio Garuda

RTV Garuda staat bekend als een radio- en  tvzender met tradities. Al jarenlang wordt op de televisiezender dagelijks het Surinaamse volkslied uitgezonden. Het Surinaamse volkslied wordt gevolgd door het Javaanse volkslied. RTV Garude heeft veel mensen van Javaanse afkomst als luisteraars. Dergelijke tradities tonen dat RTV Garuda het vaderland en het moederland eert. Op de website van RTV Garuda wordt een wapperende Surinaamse vlag getoond.

Islam & Christendom (Gospel)

Op cultureel gebied weerspiegelt RTV Garuda de tolerantie van de Surinaamse samenleving. In het programmabeleid wordt namelijk rekening gehouden met de Islamitische en Christelijke luisteraars. Er zijn diverse programma’s die gericht zijn op de Islam of het Christendom. Zo worden er godsdienstige onderwerpen besproken. Ook zijn er godsdienstige liederen te beluisteren.

Radio Noer

Start radio Noer
Stop radio Noer
Reload radio Noer

Radio Noer

RP Noer was een onderdeel van Rapar Broadcasting. Deze zender is te beluisteren in Paramaribo en omstreken via 92.1 FM. Uiteraard is de zender ook wereldwijd te ontvangen via de online live stream. De hoofdtaal op radio Noer is Sarnami Hindoestani. Deze taal wordt gesproken onder de Hindoestaanse bevolking in Suriname en Nederland. Er is ook een Nederlandstalige uitzending met Bollywoodhitnummers. De muziek die u op deze zender kunt beluisteren zijn vaak afkomstig uit India. Met name liederen uit (oude) Bollywood films worden door de zender uitgezonden. De doelgroep van Noer is gericht op de Hindoestaanse gemeenschap vanaf 30 jaar.

Facebook pagina

Op social media is Noer zeer actief. De zender heeft een eigen facebook pagina waarop actualiteiten over de zender en Bollywood nieuws wordt gepost.  De pagina is opgericht in 2011 en wordt sindsdien dagelijks bijgehouden.

Update 

Beste luisteraars. In 2015 heeft Rapar Broadcasting Network helaas bekend gemaakt dat het de uitzendingen van Radio Noer niet langer voortzet. Ook de bijbehorende Facebook pagina van de radiozender wordt uit de lucht gehaald meldt RBN. Het bedrijf meldde in hetzelfde bericht dat het zal starten met een nieuwe radio formule. Nadere informatie met betrekking tot de nieuwe radio formule ontbreekt. Het Radio-Suriname.nl team vermoedt dat RBN met de nieuwe radioformule doelt op de nieuwe radiozender Beat FM 92.1. Dit is niet officieel te bevestigen, maar er zijn voldoende aanwijzingen om een gegronde aanname te doen. Indien er meer informatie bekend is dan komen wij hierop terug. 

 

Rapar

Play Rapar (Radio Paramaribo)
Stop Rapar (Radio Paramaribo)
Reload Rapar (Radio Paramaribo)

Rapar live luisteren

Rapar staat voor Radio Paramaribo. Al vele jaren is dit station een begrip in Suriname. Met name onder de Hindoestaanse bevolking. In 2007 werd het vijtig jaren bestaan groots gevierd. De zender probeert een evenwicht te creëren tussen de moderne muziek en de muziek van vroeger. Dit zorgt ervoor dat zowel jongeren en ouderen dagelijks met plezier naar Rapar luisteren. Wilfred Lionarons heeft de radio zender in 1957 opgericht. Hij is de persoon die de Surinaamse bevolking bij de zender wilde betrekken. Daarom kwam hij op het idee om de luisteraar verzoekplaten te laten aanvragen. Deze manier van radio maken wordt momenteel nog steeds toegepast binnen de Surinaamse zender. Onlangs heeft de zender een aantal conflicten gehad met de Stichting Auteursrechten Suriname. Sasur had beslag gelegd op de tegoeden en de bezittingen van de Surinaamse zender. Dit is inmiddels opgelost, doordat Rapar een licentie overeenkomst heeft gesloten. Dit is niet officieel erkend.

Radio Paramaribo

Rapar is een afkorting van Radio Paramaribo. Door de twee woorden samen te voegen is de naam van de radiozender tot stand gekomen. Het verwijst naar de hoofdstad van Suriname. Rapar is een dorp in India, maar de zender is niet vernoemd naar dit dorp.

Digitaal DBC

Onlangs kwam Rapar postief in het Surinaamse nieuws. De televisiezender van Rapar Broadcasting Network doet namelijk mee aan een pilot. De pilot betreft het uitzenden digitale televisie in Suriname. DBC doet samen met een andere zender van Telesur mee aan dit revolutionair project. Nog geen andere zenders bieden digitale uitzendingen in Suriname aan. Het resultaat van de pilot moet nog blijken. De resultaten zullen wel bepalen wat de vervolgstappen zullen worden van de digitale uitzendingen. Na de pilot zullen er in ieder geval vergunningen worden toegekent aan ATV en DBC. Er zit wel een groot verschil tussen de systemen die beide partijen aanbieden. De tv zender van Rapar Broadcasting Network maakt gebruik van het Europese systeem. 

SASUR

Rapar heeft meegedaan in de strijd tegen de praktijken van Sasur. Dat deed de radiozender echter niet alleen. De Vereniging Radio en Televisie bedrijven in Suriname stond achter de zender. De media bedrijven hebben hun krachten gebundeld nadat Sasur een aantal zenders, waaronder Rapar, in het harnas had gejaagd. Dit resulteerde in een collectieve actie tegen Sasur. De VRTS was van mening dat Sasur de media branche aantastte en ontwikkelingen binnen de branche belemmerde. Sasur had enkel negatieve effecten op de Surinaamse entertainment wereld, aldus de VRTS.
De samenwerking tussen de mediabedrijven en de VRTS heeft zeker baat gehad. De rechter heeft halverwege 2014 de uitvoeringsbeschikking van Sasur ingetrokken. Sasur ging in hoger beroep, maar dat heeft geen invloed gehad op de eerdere uitspraak van de rechter.